Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Новотагамлицький старостинський округ» (код ЄДРПОУ: 21047425) був реорганізований і увійшов до складу Машівської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-70 - Метастудія (Вінниця)
Vlada.ua - розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Новий Тагамлик
(Козельщина, Вільне, Огуївка, Новий Тагамлик)
Машівська селищна рада, Полтавська область

Інфотур по Огуївському дендропарку

 

 

 14 червня 2016 року управлінням інфраструктури та туризму Полтавської облдержадміністрації, в рамках популяризації екскурсійного маршруту «Заповідна краса Полтавщини» для екскурсоводів, працівників музейних закладів, бібліотек, ландшафтних та дендрологічних парків області проведено інформаційний тур до Парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Огуївський дендропарк» («Дендрарій держсортомережі»), що розташований у с. Огуївка Машівського району.

   Сучасна природно-заповідна мережа Машівського району нараховує 5 об’єктів. Їх загальна площа – 2 124,6 га, що дорівнює 2,5 % від загальної площі району (середній показник по області – 4,3 %).

   До об’єктів природно-заповідного фонду району належать: загально-зоологічний заказник державного значення «Руський Орчик» і місцеві заказники: ландшафтний «Усть-Лип’янка», ботанічні «Дикунова балка» та «Михайлівська балка», а також парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва «Огуївський дендропарк».

   У сучасній оптимізованій заповідній мережі району зберігається різноманітність рослинного і тваринного світу, притаманне природним екосистемам південної частини Полтавщини, а також рідкісні види рослин (30 видів), тварин (51 вид хребетних). Найбільшу цінність мають природні комплекси, розташовані вздовж долини річок Оріль, Усть-Лип’янка.

   Заказники «Руський Орчик» та «Усть-Лип’янка» є важливими природними ядрами в структурі регіональної природної мережі Полтавщини і ключовими територіями місцевого Орільського екокоридору. Найбільші площі в заповідній мережі району займають заплавні екосистеми – лучні, болотні, прибережно-водні, водні із типовим для Полтавщини видовим складом рослин і тварин. В заповідних степах району достатньою мірою забезпечена охорона рідкісних степових угруповань занесених до Зеленої книги України, що добре зберегли свій природний стан та флористичний склад. Природно-заповідний фонд району характеризується високими показниками ландшафтної, ботанічної, зоологічної типовості та унікальності.

   Детальну екскурсію по Огуївському дендропарку для присутніх фахівців туристичної сфери регіону провела старший науковий співробітник науково-дослідного експозиційного відділу природи Полтавського краєзнавчого музею ім. Василя Кричевського Халимон Олена Володимирівна, яка на початку розповіла про історію утворення даного парку (заснований у 1976 році), видатних науковців, які брали участь у його заснуванні, та про безліч рідкісних і унікальних рослин цього штучного оазису степової зони України, який не дарма вважається одним із найцінніших парків Полтавщини.

   Сама екскурсія тривала близько 4-х годин і не залишила байдужим жодного з присутніх та вкотре підтвердила потужний рекреаційний потенціал Полтавщини.

   За підсумками проведеного інформаційного туру керівництву туристичної галузі Машівського району надані методичні рекомендації щодо подальшого розвитку Парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Огуївський дендропарк» та підвищення його туристичної привабливості.

 

« повернутися до списку новин


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Rda.org.ua, Rayrada.org.ua, School.org.ua, Osv.org.ua